ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 

Η EUCAT SA με αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σας ενημερώνει για τις εξελίξεις στον τομέα της ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

εξοικονόμηση ενέργειας

© NRCat’s poster. http://www.nrcan-rncan.gc.ca/kids/answers_e.html Natural Resources Canada.

Μετάφραση από το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο από την ΕUCAT SΑ, με την άδεια του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και Κρατικών Υπηρεσιών του Καναδά, 2005.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Θέρμανση

Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT το 77% των κτιρίων στην Ελλάδα δεν διαθέτει θερμομόνωση, ενώ μόνωση δαπέδου διαθέτει μόλις το 6% των κτιρίων και διπλά τζάμια το 8%.
 

Πρακτικές συµβουλές

  • Μια θερµοκρασία γύρω στους 18-19 βαθµούς είναι αρκετή για να νοιώθουµε άνετα στο χώρο µας. Χαµηλώνοντας το θερµοστάτη κατά ένα µόλις βαθµό, κερδίζουµε µέχρι και 10% από το λογαριασµό µας.
  • Ο λέβητας-καυστήρας πρέπει να συντηρείται δύο φορές το χρόνο. Αν η απόδοση του δεν ξεπερνά το 70% είναι καιρός να αλλαχθεί. Σε δύο-τρία χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση των εξόδων αγοράς του από την οικονοµία στα καύσιµα.
  • Τα ηλεκτρικά θερµαντικά σώµατα και οι θερµοσυσσωρευτές δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται άσκοπα, καθώς καταναλώνουν πολύ ενέργεια.
  • Με κατάλληλους θερµοστατικούς διακόπτες σε κάθε σώµα η θερµοκρασία µπορεί να ρυθµιστεί ανάλογα µε τις ανάγκες κάθε δωµατίου.
  • Εξαερώνετε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζετε.
  • Το χειµώνα, κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες το βράδυ για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας. Κρατάτε κλειστές τις εσωτερικές πόρτες.
  • Με καλή θερµοµόνωση επιτυγχάνετε σηµαντική οικονοµία σε ενέργεια και χρήµατα. Μονώστε την σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρµανσης.
  • Βάλτε διπλά τζάµια και κουφώµατα (ιδίως στα βόρεια ανοίγµατα).
  • Διαρροή ηλεκτρικής ενέργειας από συσκευές “σε αναµονή”
  • Κλείνετε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (π.χ. τηλεόραση) ή βγάλτε τις από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Για παράδειγµα αντί να “κλείνουµε” την τηλεόραση µε το τηλεκοντρόλ, την κλείνουµε από τον κεντρικό διακόπτη της, και αυτό το κάνουν όλα τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, τότε εξοικονοµούµε περίπου 200 εκατοµµύρια κιλοβατώρες ετησίως και έχουµε ετήσιο κέρδος 4,5 ευρώ ανά νοικοκυριό.
     

Λάµπες Εξοικονόµησης

Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάµπες πυρακτώσεως χρησιµοποιείται για φωτισµό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερµότητα και χάνεται. Στην αγορά κυκλοφορούν λαµπτήρες νέας τεχνολογίας, οι συµπαγείς λαµπτήρες φθορισµού χαµηλής κατανάλωσης, που καταναλώνουν 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-15 φορές περισσότερο. Η εξοικονόµηση ενέργειας είναι τόσο µεγάλη ώστε µέσα σε λίγους µόνο µήνες γίνεται απόσβεση της αγοράς του οικονοµικού λαµπτήρα.
 

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερµοσίφωνα µπορεί να περικόψει το λογαριασµό του ηλεκτρικού µέχρι και 40%. Ένας ηλιακός θερµοσίφωνας κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ και στη διάρκεια ζωής του το ηλιακό αυτό σύστηµα θα έχει εξοικονοµήσει περίπου 2.000 ευρώ από λογαριασµούς ρεύµατος. Υπολογίζεται ότι ένας μέσος ηλιακός θερμοσίφωνας μειώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού κατα 100 ευρώ περίπου.
 

Ανεµιστήρες Οροφής

Οι ανεµιστήρες οροφής µπορούν να δροσίσουν ένα µέσο δωµάτιο κατά τρεις βαθµούς Κελσίου. Ένας ανεµιστήρας οροφής έχει χαµηλό αρχικό κόστος (20–150 ευρώ), ενώ µόλις που καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαµπτήρας. Αντιθέτως, τα ενεργοβόρα κλιµατιστικά µπορούν να αυξήσουν το λογαριασµό ηλεκτρικού έως και κατά 50% τους θερινούς µήνες.
 

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ζεσταθείτε

  • Ρυθµίστε το θερµοστάτη σε µία λογική θερµοκρασία καθώς µία διαφορά ενός µόλις βαθµού µπορεί να µειώσει το λογαριασµό σας µέχρι και 10%.
  • Συντηρείστε συστηµατικά τον καυστήρα-λέβητα σας.
  • Μη χρησιµοποιείτε άσκοπα τα ηλεκτρικά θερµαντικά σώµατα που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
  • Εξαερώνετε και µην σκεπάζετε τα καλοριφέρ.
  • Κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες το βράδυ.
  • Σταµατήστε τις διαρροές ενέργειας. Οι συσκευές σε αναµονή εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια. Κλείστε τις από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα.
  • Προσέξτε τι συσκευές αγοράζετε. Πολλές ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ηλεκτρικές κουζίνες) οφείλουν να αναγράφουν την ενεργειακή τους απόδοση. Προτιµήστε συσκευές που ανήκουν στην κατηγορία Α ή Β. Ενηµερωθείτε σχετικά µε την κατανάλωση µίας συσκευής που σκεφτόσαστε να αγοράσετε.
  • Αλλάξτε τα φώτα. Αντικαταστήστε τους συµβατικούς λαµπτήρες µε λάµπες εξοικονόµησης. Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάµπες πυρακτώσεως χρησιµοποιείται για φωτισµό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερµότητα και χάνεται. Οι συµπαγείς λαµπτήρες φθορισµού χαµηλής κατανάλωσης χρειάζονται 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-15 φορές περισσότερο.
  • Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερµοσίφωνα µπορεί να περικόψει το λογαριασµό του ηλεκτρικού µέχρι και 40%.

Δροσιστείτε ανέξοδα

  • Ένας ανεµιστήρας οροφής έχει χαµηλό αρχικό κόστος ενώ µόλις που καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαµπτήρας.
  • Τοποθετήστε εξωτερικά σκίαστρα.
  • Αερίστε τα δωµάτια τη νύχτα.
  • Φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα.
     

Πρωτόκολλο Κυότο

Η μεταβολή της σύνθεσης της γήινης ατμόσφαιρας που οφείλεται κυρίως στην ανθρωπογενή αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου καθιστά ορατό τον κίνδυνο μιας βίαιης κλιματικής αλλαγής όσο ποτέ άλλοτε. Η παγκόσμια κοινότητα υιοθέτησε το Πρωτόκολλο του Κυότο το 1997, με το οποίο για πρώτη φορά καθορίζονται νομικά δεσμευτικοί στόχοι για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Με βάση το Πρωτόκολλο, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει κατά την περίοδο 2008-2012 να ελαττώσουν τις συνολικές εκπομπές τους για τα 6 αέρια του θερμοκηπίου (CO2, CH4, N2O, HFC, PFC και SF6) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% σε σύγκριση με τα επίπεδα εκπομπών του 1990. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν για μείωση των εκπομπών τους κατά 8%. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να περιορίσει την αύξηση των συνολικών εκπομπών της για τα 6 αέρια του θερμοκηπίου σε +25% σε σχέση με το έτος βάσης (1990 για CO2, CH4 και N2O και 1995 για HFCs, PFCs και SF6).
Το Πρωτόκολλο του Κυότο κυρώθηκε από την Ελλάδα στις 30 Μαίου 2002 με το Νόμο 3017

Η Εμπορία Δικαιωμάτων Εκπομπών (Emissions Trading) αποτελεί τον έναν από τους τρεις ευέλικτους μηχανισμούς που προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κυότο με στόχο η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου να επιτευχθεί με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
 

Αναγνώριση Πρακτικών

Μόνωση των σωλήνων θέρμανσης και ψύξης Μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά τις απώλειες ενέργειας από τους σωλήνες με την απλή τοποθέτηση μονωτικού υλικού.
 
Κλείνετε τα φώτα Μη σπαταλάτε ηλεκτρική ενέργεια. Κλείνετε τα φώτα όταν δεν είναι κανείς στο δωμάτιο. Εγκαταστήστε αυτόματους αισθητήρες φωτισμού.
 
Εγκατάσταση παραθύρων με διπλά τζάμια.
Μπορείτε να μειώσετε τις ενεργειακές σας ανάγκες, τοποθετώντας
κατάλληλα θερμομονωτικά κουφώματα και τζάμια.
 

Χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς Μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση της ρύπανσης κάνοντας χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Συμβάλλετε επίσης στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος στις μεγάλες πόλεις.
 
Προσθήκη/Τοποθέτηση Μόνωσης Η μόνωση βοηθάει στη μείωση των απαιτήσεων του σπιτιού ή/ και του χώρου εργασίας σας σε ενέργεια θέρμανσης και ψύξης.
 
Εγκατάσταση λαμπτήρων φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης Οι λαμπτήρες φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες φωτισμού.
 
Στέγνωμα των ρούχων με τον παραδοσιακό τρόπο Το άπλωμα των ρούχων για στέγνωμα είναι μια ανέξοδη πρακτική που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικών στεγνωτήρων.
 
Ανακύκλωση Βοηθήστε στη μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάλι ως πρώτη ύλη.
 
Κλείνετε τις βρύσες Περιορίστε τη σπατάλη του νερού. Μην αφήνετε τη βρύση συνέχεια ανοικτή.
 
Σωστή Επιλογή Κλιματιστικού Επιλέξτε το κλιματιστικό ανάλογα με το χώρο και τις ανάγκες σας. Προτιμείστε συσκευές με σήμανση τον ενεργειακό αστέρα.
 
Σωστή Επιλογή Ηλεκτρικών Συσκευών Η επιλογή των ηλεκτρικών συσκευών πρέπει να γίνεται βάσει των προδιαγραφών και της κατανάλωσης ρεύματος. Προτιμείστε συσκευές με σήμανση τον ενεργειακό αστέρα.
Scroll to Top