Γενικές Πληροφορίες για την Διαπίστευση

Επιμέρους θέματα της σελίδας ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ: 

1. Γενικές απαιτήσεις Διαπίστευσης
2. Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης
3. Συνολικά τα πρότυπα Διαπίστευσης
4. ΕΑ – European Accreditation
5. IAF (International Accreditation Forum)

Γενικές απαιτήσεις Διαπίστευσης

Η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, στην οποία κυκλοφορούν ελεύθερα τα αγαθά, προϋποθέτει την απάλειψη όλων των πάσης φύσεως εμποδίων. Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα στο πλαίσιο αυτό είναι η έλλειψη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στα πιστοποιητικά ποιότητας που έχουν εκδοθεί στα κράτη μέλη. Για να εξασφαλισθεί εμπιστοσύνη, αυτά τα πιστοποιητικά θα πρέπει να χορηγούνται από φορείς, οι οποίοι επιδεικνύουν μια ισοδύναμη τεχνική επάρκεια, αποδεικνύεται μέσω της διαπίστευσης.

Διαπίστευση (τελείως διαφορετική έννοια από αυτή της Πιστοποίησης), είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας Φορέας αναγνωρίζεται ως τεχνικά και οργανωτικά ικανός να προσφέρει τις καθορισμένες υπηρεσίες ελέγχων, πιστοποίησης, δοκιμών και διακριβώσεων.

Η Διαπίστευση παρέχεται στη χώρα μας από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. www.quality.ypan.gr), βλέπε Ενότητα Α.

Η Διαπίστευση αποτελεί ισχυρότατο εχέγγυο αξιοπιστίας και τεχνικής ικανότητας Φορέων που χορηγούν Πιστοποίηση (πιστοποιητικά ελέγχου, πιστοποιητικά δοκιμών, πιστοποιητικά ISO 9001, κ.α.), ενώ μέσω ειδικών αμοιβαίων συμφωνικών που παραστατικά αναφέρονται στο Σχήμα 1, η Διαπίστευση έχει παγκόσμια αναγνώριση.

Για παράδειγμα, ένα Πιστοποιητικό που χορηγείται από Διαπιστευμένο Φορέα, μέσω της αδιάσπαστης αλυσίδας κοινής αναγνώρισης που παρουσιάζεται στο ΣΧΗΜΑ 1, αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

  (με κλικ στο εικονίδιο μπορείτε να κατεβάσετε το σχήμα σε κανονικό μέγεθος)

Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης.

Ως Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.Σ.Δ.) ορίζεται το σύνολο των συνεργαζομένων Οργάνων και Υπηρεσιών για την προσφορά υπηρεσιών Διαπίστευσης.
Όργανα και Υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης είναι:

  • Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης
  • Οι Τεχνικές Επιτροπές και Ειδικές Τεχνικές Επιτροπές.
  • Οι Αξιολογητές και οι εμπειρογνώμονες.

Η Μονάδα Υποστήριξης της Διαπίστευσης.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) αποτελεί όργανο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ενέργειας και Τεχνολογίας. Tο E.ΣY.Δ. ιδρύθηκε με τον N. 3066/2002 και αποτελεί μετεξέλιξη του Eθνικού Συμβούλιο Διαπίστευσης, που λειτουργούσε στο Yπουργείο Aνάπτυξης από το 1994 βάσει του Νόμου 2231, Αρ. ΦΕΚ 139/31/8/94 και λειτουργεί ως ανώτατη αρχή λήψεως αποφάσεων σε θέματα Διαπίστευσης.

Το Ε.ΣΥ.Δ. χορηγεί διαπίστευση κατόπιν αξιολόγησης της πληρότητας του τεκμηριωμένου Συστήματος Διαχείρισης, με βάση σαφώς καθορισμένες τυποποιητικές απαιτήσεις, της διενέργειας επιθεωρήσεων αξιολόγησης της εφαρμογής του Συστήματος του εκάστοτε Φορέα, καθώς και επιθεώρηση της τεχνικής ικανότητας του Φορέα κατά την εκτέλεση των τεχνικών διεργασιών για τις οποίες αιτείται τη Διαπιστευση.

Τα κριτήρια για διαπίστευση Φορέων που διενεργούν πιστοποιήσεις και ελέγχους πάσης φύσης εμπεριέχονται στ στα πρότυπα διαπίστεσης, στον Κανονισμό και Κριτήρια Διαπίστευσης του ΕΣΥΔ (www.quality.ypan.gr), στις αντίστοιχες οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης ISO/IEC καθώς και σε κριτήρια που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Διαπίστευση (ΕΑ, www.european-accreditation.org).

Συνολικά, τα πρότπα Διαπίστευσης παρατίθενται στον κάτωθι Πίνακα:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥΤΙΤΛΟΣ
ISO/IEC 17020Γενικά κριτήρια για τη λειτουργία Φορέων που διενεργούν έλεγχο
ISO/IEC 17025Γενικές απαιτήσεις για την ικανότητα εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων 
17065Γενικές απαιτήσεις για Φορείς που προβαίνουν σε πιστοποίηση προϊόντων
EN 45012
(ISO/IEC Guide 62)
Γενικές απαιτήσεις για Φορείς που προβαίνουν σε αξιολόγηση και πιστοποίηση/καταχώρηση, συστημάτων για την ποιότητα
ISO/IEC 17024(ΕΝ45013)
Γενικές απαιτήσεις για Φορείς πιστοποίησης προσωπικού 
ΕΣΥΔ ΔΔΔιαδικασία Διαπίστευσης του ΕΣΥΔ
ΕΣΔ ΚΑΔΚανονισμοί Διαπίστευσης του ΕΣΥΔ

ΕΑ – European Accreditation

Οι Ευρωπαϊκοί Φορείς Διαπίστευσης έχουν ιδρύσει την Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση (ΕΑ), ο κύριος στόχος της οποίας είναι η επίδειξη της ισοδύναμης λειτουργίας των μελών της. Τα μέλη της ΕΑ είναι εθνικά αναγνωρισμένοι φορείς των κρατών μελών και των υποψηφίων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ζώνης. Τα μέλη της ΕΑ απαιτείται να λειτουργούν σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια όπως περιγράφονται στη σειρά προτύπων Διαπίστεησης (βλέπε Πίνακα 1) και στις σχετικές Οδηγίες ISO/ IEC. Για τον ίδιο λόγο, οι Φορείς Διαπίστευσης συμμετέχουν σε μία Πολυμερή Συμφωνία, ακολουθώντας ισότιμες αξιολογήσεις μεταξύ των μελών της ΕΑ. Το ΕΣΥΔ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΑ.

Η συνεργασία μεταξύ των φορέων πιστοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται μέσω της Διεθνούς Συνεργασίας Διαπίστευσης Εργαστηρίων – ILAC (για τα εργαστήρια) και του Διεθνούς Φόρουμ για τη Διαπίστευση ΙΑF (για τους φορείς).

Όταν απαιτείται, το ΕΣΥΔ παρέχει υπηρεσίες διαπίστευσης σε εργαστήρια και φορείς πιστοποίησης και ελέγχου σε άλλες χώρες και επίσης, συμμετέχει σε από κοινού αξιολογήσεις με άλλους Εθνικούς Φορείς Διαπίστευσης.

IAF (International Accreditation Forum)

Το Διεθνές Φόρουμ για τη διαπίστευση (IAF – International Accreditation Forum http://www.iaf.nu) είναι προέρχεται από την από κοινού συνεργασία των φορέων διαπίστευσης πάνω σε θέματα διαπίστευσης συστημάτων διαχείρισης, προϊόντων, υπηρεσιών προσωπικού και άλλων παρεμφερών προγραμμάτων. Πρωταρχική του λειτουργία είναι να αναπτύξει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα φορέων διαπίστευσης δίνοντας στους πελάτες του την εγγύηση της ισχύος των πιστοποιητικών διαπίστευσης που λαμβάνουν.

Τα μέλη του IAF παρέχουν διαπίστευση ή πιστοποίηση σε φορείς που εκδίδουν πιστοποιητικά σε οργανισμούς για προϊόντα, υπηρεσίες ή προσωπικό διασφαλίζοντας την εγκυρότητα του πιστοποιητικού που τους παρέχουν διεθνώς.

Ο ρόλος του IAF είναι διπλός. Πρωταρχικός στόχος είναι η διαβεβαίωση ότι τα μέλη του παρέχουν διαπίστευση, ή πιστοποίηση μόνο σε οργανισμούς που είναι πραγματικά ικανοί να την λάβουν. Ο δεύτερος σκοπός του IAF είναι η εγκαθίδρυση Διακανονισμών κοινής αποδοχής (Mutual Recognition Arrangements – MLA) μεταξύ των μελών φορέων διαπίστευσης, έτσι ώστε τα πιστοποιητικά που παρέχονται από τα μέλη του να είναι αναγνωρισμένα διεθνώς.

Scroll to Top