ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

2020/16.4   ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΛΟΓΩ COVID-19 

Με δοδομένο πως η ίππευση για λόγους διατήρησης της καλής φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης αλόγων αγώνων, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ αθλητική δραστηριότητα, προπόνηση ή διδιασκαλία (και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις του ΦΕΚ 833) προτείνεται να επιτραπεί η ίππευση αλόγων αγώνων.
 

2019/3.10   ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 

Την επιβολή δασμών ύψους 25% της εμπορικής αξίας ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 2/10/2019 ο USTR.   Ειδικότερα, προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου που επιβαρύνονται αφορούν μόνο όσα θα εισάγονται από Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία και σε συσκευασία κάτω των 18 κιλών.

Η νέα «μόδα» της πολιτικής των ΔΑΣΜΩΝ δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και προβληματισμού το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.  O Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου (WTO) σε έκφραση ανησυχίας, ανακοίνωσε την μείωση αρχικής του πρόβλεψης για την αύξηση του όγκου παγκόσμιου εμπορίου τόσο για το 2019 όσο και το 2020, λόγω των νέων αυτών εξελίξεων!

Σίγουρα η απόφαση του USTR να εξαιρέσει από δασμούς το χύμα ελαιόλαδο της ΙΣΠΑΝΙΑΣ έγινε λόγω της στήριξης του Congressman Doug LaMalfa (R-CA) προς επιχειρηματίες της ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΗΠΑ.   Η αρχική εξαίρεση Ιταλίας και Ελλάδος για επιβολή δασμών σε τυποποιημένα προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου, μπορεί να θεωρηθεί ως καθαρή πολιτική επιτυχία και απόδειξη πως παράλληλα με την εκάστοτε ευρωπαϊκή στρατηγική και προσπάθεια, θα πρέπει να μαχόμαστε για το «σπίτι μας» με σύνεση και μεθοδικότητα.  Άξιο λόγοθ είναι πως κατά την περίοδο παραγωγής 2018/19, οι συνολικές εισαγωγές Ισπανικού ελαιοάδου στις ΗΠΑ ήταν 104.705 τόνοι ενώ η χώρα μας εισάγει μόλις 10.000 τόνους ελαιόλαδο στις ΗΠΑ.

 

2019/23.8   ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της επιβολής δασμών από ΗΠΑ στα ελληνικά ελαιόδα, προτείνονται οι κάτωθι ενέργειες:
 
  1. Επιμελητήρια τα μέλη των οποίων επηρεάζονται, να πρωτοστατήσουν και ενημερώσουν τα μέλη τους, συνδέσμους, συνεταιρισμούς, και εν γένει οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν προϊόντα που θίγονται (κρασί, τυρί, λάδι, ελιές, κλπ.), και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά των ΗΠΑ.  Να ενημερωθούν Περιφέρειες, αρμόδια Υπουργεία, και Φορείς, ώστε έγκαιρα να προβούν σε σειρά προληπτικών ενεργειών.
  2.  Έλληνες εξαγωγείς, να επικοινωνήσουν άμεσα και ενημερώσουν πελάτες τους στις ΗΠΑ, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες όπως η ενημέρωση καταναλωτών, η νομική αντιπροσώπευση, παρουσία σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ειδικότερα, άσκηση επιρροής σε μέλη του Κογκρέσου της περιοχής τους ώστε να υποστηρίξουν τα εν λόγω ελληνικά προϊόντα που προμηθεύονται. 
  3. Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, και με δεδομένο πως η αντίδραση εκ των έσω (δηλαδή μέσα από τις ΗΠΑ), είναι πιο αποτελεσματική, οι εξαγωγείς μας καλό θα ήταν να προτρέψουν πελάτες τους να ασκήσουν κριτική έναντι της επιβολής δασμών επικοινωνίας με την USTR.  Θεμιτό δε είναι να επικοινωνήσουμε και δηλώσουμε την ένθερμη στήριξη και ευχαριστίες προς τα δεκα-εννέα (19) μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου που απέστειλαν την επιστολή εξαίρεσης ευρωπαϊκών ελαιολάδων από ενδεχόμενους δασμούς, αλλά και που δεν πρέπει να μας καθησυχάζει!
  4. Aρμόδιοι Φορείς, προτρέπονται να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο τμήμα της ΕΕ που χειρίζεται το θέμα της επιβολής δασμών τόσο από μέρους ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ ως αντίποινα.  Η Επίτροπος κα. Cecilia Malmstrom στις 6 Αυγούστου, 2019 απέστειλε σχετική ενημερωτική απαντητική επιστολή προς το FEDOLIVE αναφέροντας πως η ΕΕ προσπαθεί να επιλύσει το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού, παρόλα ταύτα η ΕΕ έχει εκδώσει δικό της κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα στα οποία προτίθεται να δασμολογήσει σε αντίποινα.  Δηλαδή, οι ευρωπαίοι πολίτες και επιχειρήσεις ενδέχεται να πληρώνουν ακριβότερα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, και οι δικές τους εξαγωγές προς ΗΠΑ, να στοιχίζουν περισσότερο στον αμερικανό καταναλωτή.  Διπλά χαμένοι όλοι δηλαδή αν δεν προσέξουμε! επιβολή δασμών ύψους 100% της εμπορικής αξίας ευρωπαϊκών ελαιολάδων και ελιών που θα εισάγονται στις ΗΠΑ επεξεργάζεται ο Πρόεδρος DTrump.  Οι επικείμενοι αυτοί δασμοί αναμένεται να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, ειδικότερα σε μια περίοδο υπερ-δεκαετούς οικονομικής, βιομηχανικής και κοινωνικής κρίσηςκαι επομένως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σοβαρότητα και στα πλαίσια της εξωτερικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ.
     

2019/25.7  ΟΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΑΣΜΟΙ ΥΨΟΥΣ 100% ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΗΠΑ 

Την επιβολή δασμών ύψους 100% της εμπορικής αξίας ευρωπαϊκών ελαιολάδων και ελιών που θα εισάγονται στις ΗΠΑ επεξεργάζεται ο Πρόεδρος DTrump.  Οι επικείμενοι αυτοί δασμοί αναμένεται να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, ειδικότερα σε μια περίοδο υπερ-δεκαετούς οικονομικής, βιομηχανικής και κοινωνικής κρίσηςκαι επομένως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σοβαρότητα και στα πλαίσια της εξωτερικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ .
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του US International Trade Commission, η αξία των εισαγόμενων ελληνικών ελαιολάδων και ελιών στις ΗΠΑ είναι της τάξης των 90 εκ. δολαρίων σε ετήσια βάση.